Voorstraat 17

Het voorgedeelte van het pand Voorstraat 17 dateert uit het einde van de 17de eeuw. De bovengevel van gele handvormsteen is waarschijnlijk aan het begin van de 19de eeuw aangebracht. Het is een merkwaardige, sterk in- en uitzwenkende klokgevel. Het pand had in het verleden zowel links als rechts een poort of achterom. Op de begane grond waren twee raamvensters met rechts een deur.

In 1904, bij de bouw van het naastgelegen postkantoor, kreeg de eigenaar van Voorstraat 17 van de PTT vergunning om de poort te bebouwen; te verhelen met de zijmuur van het postkantoor. Zo kwam er rechts van de deur ook een raamvenster.

In 1934 zijn de twee raamvensters links van de deur vervangen door een groot etalagekozijn. De woonkamer werd ingericht als werkplaats en winkel. De woonruimte verplaatste men naar achteren. Dit gebeurde in 1961 nog een keer bij de vergroting van de winkel.

In 1989 werd de gehele bestaande begane grond ingericht als winkelruimte met woonruimte daarboven.

In het begin van de 19de eeuw woont er een schoenmaker. Daarna verscheidene particulieren. In de grote achtertuin werden bloemen gekweekt voor de verkoop. De zich hier omstreeks 1934 vestigende fotograaf laat het grote etalagekozijn aanbrengen. Van 1953 tot 2006 is het een winkel in ijzerwaren en gereedschappen en ondergaat het oude pand zijn uitbreiding en wordt achter in de tuin het bovenhuis gebouwd. Op 19 mei 2006 wordt hier het Museum van Voorschoten geopend. 

In de periode September 2013-Maart 2014 is het historische pand geheel gerenoveerd en op nieuw ingericht.

Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres Voorstraat 17, Voorschoten